Przygotowanie się do sezonu grzewczego

Drewno kominkowe najlepiej zakupić i zmagazynować we własnej drewutni w okresie wiosennym,mamy wtedy przeważnie pewność że drewno które kupiliśmy jest z wycinki zimowej co gwarantuje nam że ilość soków w surowcu jest o połowę mniejsze niż gdy wycinka obywa się w okresie wiosna-jesień. Kiedy już zmagazynujemy drewno w okresie wiosennym ,zabezpieczamy je przed zamoknięciem od góry. Drewno kominkowe sezonuje się nam przez następne ok.6 miesięcy. Tak przygotowany surowiec w sezonie grzewczym będzie posiadał wilgotność ok 20% co będzie nam pozwalało uzyskać optymalną temperaturę i łatwe rozpalanie. Wyjątkiem może tu być dębina która potrzebuje ok.6 miesięcy dłuższego okresu sezonowania niż inne gatunki drewna.

Jaka ilość Drewna kominkowego?

Przyjmuje się że gdy budynek jest ocieplony(styropian) i jedynym źródłem ogrzewania jest kominek to ilość drewna potrzebnego na ogrzanie 15m2 = 1 MP drewna o wilgotności ok. 20%
Jeżeli nasz dom jest tylko dogrzewany kominkiem potrzebna ilość drewna będzie proporcjonalnie niższa.

Jaki gatunek drewna wybrać?

Na rynku dostępnych jest wiele gatunków drewna kominkowego, ja opisze najbardziej wartościowe.

GRAB

Jest to najbardziej kaloryczne drewno dostępne na naszym rynku,niska zawartość wody powoduje szybkie sezonowanie,cienka kora,łatwe rozpalanie drewna sezonowanego,niski poziom popiołu po spaleniu oraz niski poziom smolenia szyby kominka. Niewielki płomień podczas spalania.

BUK

Drewno wysoko kaloryczne, wysoka zawartość wody lecz struktura włókien powoduje że okres sezonowania jest tylko ok.3 miesięcy dłuższy od graba,mała ilość kory,łatwe rozpalanie drewna sezonowanego,średnia ilość popiołu, niski poziom smolenia szyby kominka. Duży płomień podczas spalania.

JESION

Drewno wysoko kaloryczne,bardzo niska zawartość wody najszybciej sezonujący się gatunek drewna na naszym rynku, średnia grubość kory, łatwe rozpalanie nawet drewna przesuszonego , średnia ilość popiołu, niski poziom smolenia szyby kominka. Duży płomień podczas spalania.

DĄB

Drewno wysoko kaloryczne, duża zawartość wody i struktura włókien powoduje że drewno powinno się sezonować ok.18 miesięcy, średnia-duża grubość kory, utrudnione rozpalanie najlepiej użyć innego gatunku do rozpalenia a dębinę dorzucać na żar. Średnia ilość popiołu. Dość duży poziom brudzenia szyby. Efektywne spalanie oraz duży płomień.

BRZOZA

Drewno średnio kaloryczne, średnia zawartość wody lecz niższa gęstość drewna od w/w gatunków powoduje że bardzo szybko się sezonuje. Średnia-duża grubość kory, łatwe rozpalanie, średnia ilość popiołu, średni poziom smolenia szyby kominka. Efektywne spalanie oraz duży płomień,

Porównanie gęstości różnych gatunków drewna kominkowego suchego, świeżego, masy wody do odparowania w trakcie suszenia i ich wartości opałowej.

gdzie:

– mpu to metr przestrzenny drewna ułożonego (kominkowego)

– w.25% wilgotność drewna, suchego

– d.świeże to drewno niesezonowane, bezpośrednio po ścięciu

– War. Opał to wartość opałowa 1mpu